2021/05/27

Är det säkert att använda Bitcoin?

säkerhet kring bitcoin blockkedja.png

Eftersom att Bitcoin fortfarande är relativt nytt om man jämför med fiatvaluta historiskt sätt så är det inte konstigt att man undrar om kryptovalutans säkerhet. När man talar om säkerhet så behöver man dela upp det i följande kategorier:

 

  • Säkerhet inom Bitcoin-plånböcker

  • Säkerhet inom blockkedjan

  • Säkerhet inom Bitcoin-trading


Det finns mycket osäkerhet kring alla dessa kategorier och därför har vi valt att reda ut hur man kan försäkra sin användning bättre.

 

Är alla Bitcoin-plånböcker säkra?

Precis som med vanliga plånböcker finns det olika säkerhetsnivåer. Det finns plånböcker i plast och så finns det plånböcker i metall. På samma sätt har man utformat plånböcker för Bitcoin och detta avgör även hur säkra dem är. 


Först och främst behöver man förstå skillnaden mellan en online Bitcoin-plånbok och en offline Bitcoin-plånbok. Den förstnämnda är som uppenbart uppkopplad till internet medan den andra även fungerar offline, dvs. frånkopplad ifrån internet. Men vad är då egentligen säkrast av dessa två?


En Bitcoin-plånbok som är uppkopplad mot internet kan teoretiskt sett bli hackad eftersom det går att komma åt plånboken online. Detta är alltså mindre säkert.


En Bitcoin-plånbok som inte är uppkopplad mot internet kan inte bli hackad. Denna typ av plånbok anses därför vara säkrare. Det kallas också för hårdvaruplånbok, eller "kall förvaring".

CryptoSoft_logo.JPG

Månadens system

Populär bland Svenskar

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital

Högteknologisk trader

 

Är Bitcoin-blockkedjan säker?

Blockkedjan är skapad med följande egenskaper:

  • Distribuerad huvudbok

  • Tillstånd

  • Kryptografi för att försäkra en säkerhet av nästa-nivå

  • Samförstånd


Den blockkedjan som alla Bitcoins transaktioner görs igenom är uppkopplad online och är därför utsatt för attacker dagligen. Detta innebär teoretiskt sett att den är osäker. Däremot så har ingen hacker hittils lyckats förstöra blockkedjan tack vare dess säkra uppbyggnad och den har lyckats vara aktiv sedan lanseringen 2009.

Blockkedjan anses därför vara säker och man behöver inte oroa sig så länge man själv håller i sina privata nycklar till sin plånbok.

Är Bitcoin-handel säkert?

 

Det är många frågetecken huruvida säkerheten kring handel med Bitcoin är. Först och främst behöver man förstå att all typ av handel med finansiella instrument kommer med en risk och därför kan man utgå från att trading inte är säkert. Däremot så finns det olika risknivåer och väljer man t.ex att ta hjälp av en algoritm för automatisk handel så kan det vara mer säkert än osäkert. 


En handelsplats för trading med kryptovaluta kan däremot vara bedrägligt om företaget bakom skulle vara oseriöst. Det är därför viktigt att man känner sig trygg och säker med den valda handelsplatsen innan man investerar en summa pengar.


Viktigt att tänka på är att man kan handla säkert med Bitcoin på en exchange men det kan vara osäkert att bevara sina Bitcoins på en exchange. Om man vill vara extra försiktig bör man enbart bevara de Bitcoins man är redo att förlora på en exchange.

Är du nyfiken på om Bitcoin-grävning är säkert? Klicka här för att läsa mer!