2021/04/29

Kan man verkligen spåra Bitcoin?

Mydigheter hävdar att bitcoin används främst som medel för pengatvätt, skattefusk eller andra kriminella aktiviteter. I den här typen av sammanhang pratas har den rådande uppfattningen länge varit att bitcoin är anonymt och därmed säkert att använda i syfte att begå brott. Numera är det dock allmänt vedertaget att transaktioner med Bitcoin ÄR spårbara, därmed är det många som rör sig från bitcoin till andra kryptovalutor som är mer inriktade mot anonymitet.

spårning av bitcoin.PNG
 

Är Bitcoin transaktioner anonymt?

 

En Bitcoin transaktion är relativt anonym men inte helt och hållet. För att få en bättre bild av hur det faktiskt förhåller sig med bitcoins anonymitet behöver vi gå lite djupare in i hur tekniken bakom bitcoin, alltså blockchain fungerar.

Anonymiteten som finns i bitcoin är den att du inte använder ditt namn, personnummer eller identitet för att göra transaktioner, istället använder du dig av en offentlig adress som ersätter ditt traditionella bankkonto.

 

Det stora missförståndet gör gällande att Blockchain fungerar som en svart låda där inget av vad som sker i Blockchain är synligt för utomstående. Sanningen är egentligen motsatsen till detta, det vill säga att blockchain är som en elektronisk automatisk loggbok som inte går att förfalska eller dölja. Alla transaktioner är synliga för alla och därfär kan man binda transaktioner via Bitcoin till din identitet om man kan binda dig till den Bitcoin-adress du använt dig av.

Cryptosoft logotyp.JPG

Ledande inom robothandel

Risk varning: Du kan förlora hela ditt kapital
 

Hur kan man spåra en Bitcoin transaktion?

För att spåra transaktioner så behöver man en Bitcoin-adress som genereras i användarens plånbok. Denna adress är en del av blockchain, dvs. blockkedjan och allt man behöver göra är att söka på adressen via en node för att hitta transaktioner bakåt i tiden - hela vägen från plånbokens skapelse! Däremot så är det svårt att veta vem som äger plånboken om den inte ligger hos en exchange där man verifierat sig med pass, nationellt id eller körkort.

Kan man göra Bitcoin -transaktioner anonymt?​

Det korta svaret är nej men det finns däremot plånböcker som erbjuder coinjoin vilket innebär att ett flertal användare, oftast ett hundratal går ihop och blandar sina Bitcoins som sedan distribueras slumpmässigt. På så sätt blir det ännu svårare för en användare att följa transaktionerna eftersom hundratals transaktioner blir blandade. 

Nackdelen med att blanda sina Bitcoins med andra användare är att du aldrig vet vart pengarna kommer ifrån. Det kan därför vara att du blir ofrivilligt inblandad i pengatvätt och annan kriminell verksamhet som du givetvis helst vill hålla dig borta ifrån. 

Finns det anonyma kryptovalutor?

I dagsläget så är Monero den mest populära kryptovalutan för bättre förutsättningar gällandes anonymitet. Den är skapad på ett protokoll som heter CryptoNote och är till skillnad från Bitcoin-protokollet byggd på en annan algoritm som är baserad på mer obfuskering av blockchain. 

Monero är precis som Bitcoin decentraliserad men har fokus på personlig integritet. Den har ett stort stöd av sin community då även den är byggd på öppen källkod. Den lanserades för första gången i April 2014.

Ska du börja handla med kryptovalutor? Läs våra recensioner här!

 
 
Bitcoin Future.JPG

Högteknologiskt system

Risk varning: Du kan förlora hela ditt kapital