2021/04/04

MÅSTE MAN BETALA SKATT PÅ BITCOIN?

Vilka regler som gäller för kryptovalutor gällandes avgifter har länge varit diffust.

Detta har skapat en långvarig diskussion mellan handlare och skatteverket eftersom det inte alltid har funnits tydliga regler gällandes när och hur mycket som egentligen ska betalas in. Det finns dessutom flera fall på handlare och säljare som har hamnat i problematik på grund utav detta.

Allt om skatt på uttag och vad som egentligen gäller.

 

KAN MAN UNDVIKA SKATT PÅ BITCOIN?​

Det raka och enkla svaret på denna fråga är att all kryptovaluta skall beskattas. Enligt Skatteverket så skall det deklareras under Andra tillgångar via en blankett som heter K4.

Än så länge så klassas inte krypto som en valuta (konstigt, vi vet!) och det gör att varje hantering alltså skall rapporteras separat. Det är alltså bättre att betala skatt eftersom att system i Sverige redan börjar implementeras och det är därför ingen mening med att undvika skatt bitcoin.

HUR GÖR MAN OM MAN SKA BETALA SKATT FÖR INKOMST AV TJÄNST?

Det har efterfrågats mer information huruvida man ska betala till skatteverket för sin kryptovaluta eller ibland kryptovalutor när man gör vinster av tjänst man tillhandahåller. Det enkla svaret är att de transaktioner som görs skall redovisas till Skatteverket via en deklaration. Detta gäller för btc, alltså bitcoins samt övriga kryptovalutor.

 

 

 

NÄR SKA MAN DEKLARERA BITCOIN?​

Varje transaktion där kryptovaluta är inblandat, t.ex när man själv handlar, när man själv säljer (inkomst av tjänst) eller när man använder sig av Bitcoin för att handla så ska detta deklareras och man ska betala. Detta innebär att hela trettio procent betalas vid kapitalvinst.

FINNS DET ALTERNATIV FÖR KRYPTOHANDEL?​

Det finns inget sätt att komma undan skatt på och tyvärr så är det väldigt krångligt att deklarera varenda transaktion eftersom allt skall göras separat och alla transaktioner med krypto är inte särskilt tydliga. Vinst ska alltså beskattas och även andra tillgångar för alla kryptovalutor.

För att komma ner i skattetabellen däremot och spara mer än 70 procent så kan man köpa certifikat via Avanza och sedan lägga dem i ett ISK-konto. På så sätt slipper du att bli beskattad helt och hållet! Processen är helt automatisk och det enda som dras är schablonavgift på mindre än en procent, medan en beskattning på kapitalvinst är hela trettio procent.

 

SKA MAN HANDLA KRYPTOVA​LUTA?

Det här är en optimal metod eftersom du på så sätt är det betydligt enklare att deklarera dina transaktioner eftersom du ser kostnaden plus vad du fick när du sålde. 

Ett av de bättre alternativen är då att t.ex hålla dig på handel via Bitcoin System som erbjuder detta.

Hårdvaruplånböcker

Många använder sig av hårdvaruwallets för att undanhålla sina coins från beskattning, hackers och andra oönskade och oinbjudna  parter. Att förvara sina bitcoins i hårdvaruplånbok innebär att dina coins förvaras "cold storage" det vill säga att din wallet inte är uppkopplad mot internet. Detta är det säkraste sättet att förvara sina bitcoins eftersom ingen kan se  ditt innehav i syfte att framställa kontrolluppgift eller liknande.

 
 
 
Bitcoin_Era.PNG

Utbildning ingår

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital
 
 

Måste man betala skatt på sina vinster från en Bitcoin-robot?​

Många som tradar bitcoin online inser när de börjar göra stora vinster och hög avkastning att de kommer behöva ta ut pengarna från plattformen och mer ofta än sällan är det inte så att tillgångarna man faktiskt satt in på marknaden ligger förvarade i krypto, utan man handlar istället med kontrakt vars underliggande värde är bitcoin eller andra kryptovalutor.

Detta innebär också att vinster betalas ut i fiatvaluta och inte kryptovaluta vilket presenterar problemet för många att man då blir skyldig att deklarera vinsten och därmed betala skatt enligt den nya 70% regeln.

Vinster från handel med bitcoin beskattas alltså inte som övriga investeringar som fonder eller aktier.

De flesta mäklare har emellertid licenser att bedriva sin handel som inte är utfärdade i Sverige eller av svenska tillsynsmyndigheter utan ofta Europeiska från Cypern, eller Australien vilket innebär att skatteverket inte per automatik har någon insyn i hur ditt kapital förvaltas och de kan därmed inte heller begära ut kontrolluppgifter i syfte att upptaxera dig.

Det är först först när du tar ut pengarna från mäklarens plattform till ett konto inom Sverige som du dels blir skyldig att deklarera din vinst.

Vi avråder all typ av brottslig verksamhet eller avsikt och vi rekommenderar dig att alltid följa de regler och lagar som gäller i det land du är folkbokförd eller uppehåller dig och har din ekonomiska hemvist.

Läs mer om våra erbjudanden under recensioner!

Bitcoin Trading Profit.PNG

En av de mest populära traders.

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital
david ek.jpg