2021/04/04

Uppdaterad: 2022/05/21

Kryptovaluta Skatt: Allt Du Behöver Veta 2022

Vilka regler som gäller för kryptovalutor gällandes avgifter har länge varit diffust.

Detta har skapat en långvarig diskussion mellan handlare och skatteverket eftersom det inte alltid har funnits tydliga regler gällandes när och hur mycket som egentligen ska betalas in. Det finns dessutom flera fall på handlare och säljare som har hamnat i problematik på grund utav detta.

Allt om skatt på uttag och vad som egentligen gäller.

 
kryptovaluta skatt.JPG

KAN MAN UNDVIKA SKATT PÅ BITCOIN?​

Det raka och enkla svaret på denna fråga är att all kryptovaluta skall beskattas. Enligt Skatteverket så skall det deklareras under Andra tillgångar via en blankett som heter K4.

Än så länge så klassas inte krypto som en valuta (konstigt, vi vet!) och det gör att varje hantering alltså skall rapporteras separat. Det är alltså bättre att betala skatt eftersom att system i Sverige redan börjar implementeras och det är därför ingen mening med att undvika skatt bitcoin.

HUR GÖR MAN OM MAN SKA BETALA SKATT FÖR INKOMST AV TJÄNST?

Det har efterfrågats mer information huruvida man ska betala till skatteverket för sin kryptovaluta eller ibland kryptovalutor när man gör vinster av tjänst man tillhandahåller. Det enkla svaret är att de transaktioner som görs skall redovisas till Skatteverket via en deklaration. Detta gäller för btc, alltså bitcoins samt övriga kryptovalutor.

NÄR SKA MAN DEKLARERA BITCOIN?​

Varje transaktion där kryptovaluta är inblandat, t.ex när man själv handlar, när man själv säljer (inkomst av tjänst) eller när man använder sig av Bitcoin för att handla så ska detta deklareras och man ska betala. Detta innebär att hela trettio procent betalas vid kapitalvinst.

NÄR SKA MAN DEKLARERA KRYPTO SKATT?​

När det kommer till krypto skatt generellt så är det först och främst viktigt att känna till vissa datum. Olika skatteplikter ska deklareras efter och innan vissa datum. Det är nämligen så att man redan den 15 Mars 2022 kan börja redovisa sin beskattning för krypto. 


Ett annat viktigt datum var den 2 Maj 2022 eftersom det var då de var sista dagen att lämna in sin krypto skatt. Skulle det dock vara så att man behöver mer tid att deklarera så kan man ansöka om skatteförlängning. Blir man godkänd så sträcker sig datumet hela vägen fram till den 31 Maj 2022. 

FINNS DET ALTERNATIV FÖR KRYPTOHANDEL?​

Det finns inget sätt att komma undan skatt på och tyvärr så är det väldigt krångligt att deklarera varenda transaktion eftersom allt skall göras separat och alla transaktioner med krypto är inte särskilt tydliga. Vinst ska alltså beskattas och även andra tillgångar för alla kryptovalutor.

För att komma ner i skattetabellen däremot och spara mer än 70 procent så kan man köpa certifikat via Avanza och sedan lägga dem i ett ISK-konto. På så sätt slipper du att bli beskattad helt och hållet! Processen är helt automatisk och det enda som dras är schablonavgift på mindre än en procent, medan en beskattning på kapitalvinst är hela trettio procent.

 

SKA MAN HANDLA KRYPTOVA​LUTA?

Det här är en optimal metod eftersom du på så sätt enklare kan deklarera dina transaktioner eftersom du ser kostnaden plus vad du fick när du sålde. 

Ett av de bättre alternativen är då att t.ex hålla dig på handel via Bitcoin System som erbjuder detta.

Hårdvaruplånböcker

Många använder sig av hårdvaruwallets för att undanhålla sina coins från beskattning, hackers och andra oönskade och oinbjudna  parter. Att förvara sina bitcoins i hårdvaruplånbok innebär att dina coins förvaras "cold storage" det vill säga att din wallet inte är uppkopplad mot internet. Detta är det säkraste sättet att förvara sina bitcoins eftersom ingen kan se  ditt innehav i syfte att framställa kontrolluppgift eller liknande.

 
 
 
Cryptosoft logotyp.JPG

Erkänd Bitcoin-trader

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital
 
FxMasterBot.JPG
Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital

Prisbelönt Bitcoin- robot

 

Hur mycket kan man tjäna utan att betala skatt?

Enligt Skatteverket ska du redovisa skatt i samband med att du deklarerar så fort du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta. Det innebär att din kryptovaluta kan öka hur mycket som helst i värde utan att du behöver betala skatt. Det betyder att värdeuppgångar och värdenedgångar inte gör dig skyldig att betala någon skatt. 

Hur mycket är vinstskatt på kryptovaluta?

 

När man gör vinst med en kryptovaluta så ska man betala 30 procent i skatt. För att räkna ut sin vinst så tar man försäljningspriset minus omkostnadsbeloppet som man beräknar med genomsnittsmetoden. På det här sättet får du fram din vinst som är 70 procent av försäljningspriset. 

 

Vad är omkostnadsbelopp?

Ett omkostnadsbelopp är summeringen av ens anskaffningsuppgifter. Med enklare ord är det de totala man har betalat för sina värdepapper som t.ex aktier eller kryptovalutor. 

Man använder försäljningspris och omkostnadsbelopp när man ska räkna ut vinst eller förlust innan deklaration.

 

Så här skickar man in sin skattedeklaration för krypto

När du ska deklarera dina skatter för krypto så gör du det antingen via mail eller Skatteverkets hemsida. Det enklaste och snabbaste sättet är via nätet. Viktigt att veta är att man ska deklarera kapitalvinster, inkomstskatt eller ränteinkomst för kryptovalutor. 

För att deklarera kapitalvinster

Det enklaste sättet är att logga in på Skatteverkets hemsida och fylla i K4-blanketten på sektion D, om krypto skatten ska deklareras för en kapitalvinst.

 

Man kan också ladda ned en PDF som man skriver ut, alternativt ladda upp SRU-filer om man har de, så sköts de per automatik.

För att deklarera inkomstskatt

Detta beror helt och hållet på vart kryptovalutan kommer ifrån. Är det till exempel ifrån grävning (mining) så gör man det via T2-formuläret på Skatteverkets hemsida.

Har man fått kryptovalutor via belöningar från t.ex kryptobörsen Binance belöningssystem så ska även detta fyllas i T2-formuläret. Denna krypto skatt ska alltså bara deklareras så länge det inte kommer ifrån en arbetsgivare eller företagsverksamhet. 

Om man istället har fått lön eller förmåner i krypto så ska arbetsgivaren sköta om detta åt dig. Skulle det dock vara så att de inte har de, så kan man självmant uppdatera det här i sin rapport. 

För att deklarera ränteinkomst

Det här gäller när man till exempel ska deklarera skatt krypto för lån eller så kallat "staking". Här räcker det med att gå till sektion 7.2 där man enkelt lägger till den totala summan. 

Du hittar även delen där man deklarerar räntekostnader vid sektionen 8.1.

 

Vad händer om man inte deklarerar?

Det är viktigt att man som privatperson betalar skatt för annars kan man få konsekvenser. Man kan t.ex bli skönbeskattad där Skatteverket uppskattar din totala årsinkomst. Man kan även få skattetillägg på detta.

Är man ett företag som inte deklarerar så kan man till och med få sin F-skat återkallad. Då kan man inte längre bedriva sin verksamhet och då måste man lägga ner företaget.

 

Måste man betala skatt på sina vinster från en Bitcoin-Robot?​

Många som tradar bitcoin online inser när de börjar göra stora vinster och hög avkastning att de kommer behöva ta ut pengarna från plattformen och mer ofta än sällan är det inte så att tillgångarna man faktiskt satt in på marknaden ligger förvarade i krypto, utan man handlar istället med kontrakt vars underliggande värde är bitcoin eller andra kryptovalutor.

Detta innebär också att vinster betalas ut i fiatvaluta och inte kryptovaluta vilket presenterar problemet för många att man då blir skyldig att deklarera vinsten och därmed betala skatt enligt den nya 70% regeln.

Vinster från handel med bitcoin beskattas alltså inte som övriga investeringar som fonder eller aktier.

De flesta mäklare har emellertid licenser att bedriva sin handel som inte är utfärdade i Sverige eller av svenska tillsynsmyndigheter utan ofta Europeiska från Cypern, eller Australien vilket innebär att skatteverket inte per automatik har någon insyn i hur ditt kapital förvaltas och de kan därmed inte heller begära ut kontrolluppgifter i syfte att upptaxera dig.

Det är först först när du tar ut pengarna från mäklarens plattform till ett konto inom Sverige som du dels blir skyldig att deklarera din vinst.

Vi avråder all typ av brottslig verksamhet eller avsikt och vi rekommenderar dig att alltid följa de regler och lagar som gäller i det land du är folkbokförd eller uppehåller dig och har din ekonomiska hemvist.

Läs mer om våra erbjudanden under recensioner!

Bitcoin Trading Profit.PNG

En av de mest populära traders.

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital
david ek.jpg

Annons