2021/04/04

Uppdaterad: 2022/09/13

Kryptovaluta Skatt: Allt Om Bitcoin Skatt 2022

Vilka regler som gäller för kryptovalutor gällandes avgifter har länge varit diffust.

Detta har skapat en långvarig diskussion mellan handlare och skatteverket eftersom det inte alltid har funnits tydliga regler gällandes när och hur mycket som egentligen ska betalas in. Det finns dessutom flera fall på handlare och säljare som har hamnat i problematik på grund utav detta.

Allt om skatt på uttag och vad som egentligen gäller.

 
kryptovaluta skatt.JPG

KAN MAN UNDVIKA BITCOIN SKATT?​

Det raka och enkla svaret på denna fråga är att all kryptovaluta skall beskattas. Enligt Skatteverket så skall det deklareras under Andra tillgångar via en blankett som heter K4.

Än så länge så klassas inte krypto som en valuta (konstigt, vi vet!) och det gör att varje hantering alltså skall rapporteras separat. Det är alltså bättre att betala skatt eftersom att system i Sverige redan börjar implementeras och det är därför ingen mening med att undvika att betala skatt.

HUR GÖR MAN OM MAN SKA BETALA SKATT FÖR INKOMST AV TJÄNST?

Det har efterfrågats mer information huruvida man ska betala till skatteverket för sin kryptovaluta eller ibland kryptovalutor när man gör vinster av tjänst man tillhandahåller. Det enkla svaret är att de transaktioner som görs skall redovisas till Skatteverket via en deklaration. Detta gäller för btc, alltså bitcoins samt övriga kryptovalutor.

NÄR SKA MAN DEKLARERA BITCOIN?​

Varje transaktion där kryptovaluta är inblandat, t.ex när man själv handlar, när man själv säljer (inkomst av tjänst) eller när man använder sig av Bitcoin för att handla så ska detta deklareras och man ska betala. Detta innebär att hela trettio procent betalas vid kapitalvinst.

NÄR SKA MAN DEKLARERA KRYPTO SKATT?​

När det kommer till krypto skatt generellt så är det först och främst viktigt att känna till vissa datum. Olika skatteplikter ska deklareras efter och innan vissa datum. Det är nämligen så att man redan den 15 Mars 2022 kan börja redovisa sin beskattning för krypto. 


Ett annat viktigt datum var den 2 Maj 2022 eftersom det var då de var sista dagen att lämna in sin krypto skatt. Skulle det dock vara så att man behöver mer tid att deklarera så kan man ansöka om skatteförlängning. Blir man godkänd så sträcker sig datumet hela vägen fram till den 31 Maj 2022. 

FINNS DET ALTERNATIV FÖR KRYPTOHANDEL?​

Det finns inget sätt att komma undan skatt på och tyvärr så är det väldigt krångligt att deklarera varenda transaktion eftersom allt skall göras separat och alla transaktioner med krypto är inte särskilt tydliga. Vinst ska alltså beskattas och även andra tillgångar för alla kryptovalutor.

För att komma ner i skattetabellen däremot och spara mer än 70 procent så kan man köpa certifikat via Avanza och sedan lägga dem i ett ISK-konto. På så sätt slipper du att bli beskattad helt och hållet! Processen är helt automatisk och det enda som dras är schablonavgift på mindre än en procent, medan en beskattning på kapitalvinst är hela trettio procent.

Monetax och varför dem är bra att använda

Att deklarera kryptovalutor kan anses tidspåfrestande och krångligt, det an därför vara bra om vi pratar om större belopp och gigantiska transaktioner att använda sig av en professionell tjänst. Monetax är ett bolag som erbjuder just skattedeklarationer automatiskt baserat på dina transaktionsloggar.

Monetax hjälper många Svenskar med att deklarera vinster, förluster och tillgångar i kryptovalutor så som Bitcoin.

 

SKA MAN HANDLA KRYPTOVA​LUTA?

Det här är en optimal metod eftersom du på så sätt enklare kan deklarera dina transaktioner eftersom du ser kostnaden plus vad du fick när du sålde. 

Ett av de bättre alternativen är då att t.ex hålla dig på handel via Bitcoin System som erbjuder detta.

Hårdvaruplånböcker

Många använder sig av hårdvaruwallets för att undanhålla sina coins från beskattning, hackers och andra oönskade och oinbjudna  parter. Att förvara sina bitcoins i hårdvaruplånbok innebär att dina coins förvaras "cold storage" det vill säga att din wallet inte är uppkopplad mot internet. Detta är det säkraste sättet att förvara sina bitcoins eftersom ingen kan se  ditt innehav i syfte att framställa kontrolluppgift eller liknande.

 
 
 
 
 

Hur mycket kan man tjäna utan att betala skatt?

Enligt Skatteverket ska du redovisa skatt i samband med att du deklarerar så fort du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta. Det innebär att din kryptovaluta kan öka hur mycket som helst i värde utan att du behöver betala skatt. Det betyder att värdeuppgångar och värdenedgångar inte gör dig skyldig att betala någon skatt. 

Tänk även på att du fortfarande kan deklarera din handel med Bitcoin som hobby-verksamhet om vinsten du gjort understiger 40 000SEK.

Hur mycket är vinstskatt på kryptovaluta?

 

När man gör vinst med en kryptovaluta så ska man betala 30 procent i skatt. För att räkna ut sin vinst så tar man försäljningspriset minus omkostnadsbeloppet som man beräknar med genomsnittsmetoden. På det här sättet får du fram din vinst som är 70 procent av försäljningspriset. 

 

Vad är omkostnadsbelopp?

Ett omkostnadsbelopp är summeringen av ens anskaffningsuppgifter. Med enklare ord är det de totala man har betalat för sina värdepapper som t.ex aktier eller kryptovalutor. 

Man använder försäljningspris och omkostnadsbelopp när man ska räkna ut vinst eller förlust innan deklaration.

Annons

Cryptosoft logotyp.JPG

Erkänd Bitcoin-trader

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital
FxMasterBot.JPG

Prisbelönt Bitcoin- robot

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital
 

Så här skickar man in sin skattedeklaration för krypto

När du ska deklarera dina skatter för krypto så gör du det antingen via mail eller Skatteverkets hemsida. Det enklaste och snabbaste sättet är via nätet. Viktigt att veta är att man ska deklarera kapitalvinster, inkomstskatt eller ränteinkomst för kryptovalutor. 

För att deklarera kapitalvinster

Det enklaste sättet är att logga in på Skatteverkets hemsida och fylla i K4-blanketten på sektion D, om krypto skatten ska deklareras för en kapitalvinst.

 

Man kan också ladda ned en PDF som man skriver ut, alternativt ladda upp SRU-filer om man har de, så sköts de per automatik.

För att deklarera inkomstskatt

Detta beror helt och hållet på vart kryptovalutan kommer ifrån. Är det till exempel ifrån grävning (mining) så gör man det via T2-formuläret på Skatteverkets hemsida.

Har man fått kryptovalutor via belöningar från t.ex kryptobörsen Binance belöningssystem så ska även detta fyllas i T2-formuläret. Denna krypto skatt ska alltså bara deklareras så länge det inte kommer ifrån en arbetsgivare eller företagsverksamhet. 

Om man istället har fått lön eller förmåner i krypto så ska arbetsgivaren sköta om detta åt dig. Skulle det dock vara så att de inte har de, så kan man självmant uppdatera det här i sin rapport. 

För att deklarera ränteinkomst

Det här gäller när man till exempel ska deklarera skatt krypto för lån eller så kallat "staking". Här räcker det med att gå till sektion 7.2 där man enkelt lägger till den totala summan. 

Du hittar även delen där man deklarerar räntekostnader vid sektionen 8.1.

 

Vad händer om man inte deklarerar?

Det är viktigt att man som privatperson betalar skatt för annars kan man få konsekvenser. Man kan t.ex bli skönbeskattad där Skatteverket uppskattar din totala årsinkomst. Man kan även få skattetillägg på detta.

Är man ett företag som inte deklarerar så kan man till och med få sin F-skatt återkallad. Då kan man inte längre bedriva sin verksamhet och då måste man lägga ner företaget.

Även om du väljer att flytt utomlands till ett land som Portugal där du inte betalar kapitalskatt på kryptovalutor skall du tänka på att du fortfarande kan vara skatteskyldig i Sverige om du har tillräckligt med tillgångar i Sverige.

 

Måste man betala skatt på sina vinster från en Bitcoin-Robot?​

Många som tradar bitcoin online inser när de börjar göra stora vinster och hög avkastning att de kommer behöva ta ut pengarna från plattformen och mer ofta än sällan är det inte så att tillgångarna man faktiskt satt in på marknaden ligger förvarade i krypto, utan man handlar istället med kontrakt vars underliggande värde är bitcoin eller andra kryptovalutor.

Detta innebär också att vinster betalas ut i fiat valuta och inte kryptovaluta vilket presenterar problemet för många att man då blir skyldig att deklarera vinsten och därmed betala skatt enligt den nya 70% regeln.

Vinster från handel med bitcoin beskattas alltså inte som övriga investeringar som fonder eller aktier.

De flesta mäklare har emellertid licenser att bedriva sin handel som inte är utfärdade i Sverige eller av svenska tillsynsmyndigheter utan ofta Europeiska från Cypern, eller Australien vilket innebär att skatteverket inte per automatik har någon insyn i hur ditt kapital förvaltas och de kan därmed inte heller begära ut kontrolluppgifter i syfte att upptaxera dig.

Det är först först när du tar ut pengarna från mäklarens plattform till ett konto inom Sverige som du dels blir skyldig att deklarera din vinst.

Vi avråder all typ av brottslig verksamhet eller avsikt och vi rekommenderar dig att alltid följa de regler och lagar som gäller i det land du är folkbokförd eller uppehåller dig och har din ekonomiska hemvist.

Hur kan jag optimera min skatt för Bitcoin?

Istället för att undvika skatt finns det lagliga sätt att genomföra en optimering av skatten, det betyder inte skatteflykt så länge det görs enligt lagen.
 

Du kan exempelvis skapa ett bolag i Dubai som håller dina Bitcoins och förvaltar ditt kapital. Ett aktiebolag eller ett LLC bolag som det heter utomlands är oändligt ansvarig för sina resurser till skillnad från ett Svenskt aktiebolag. Du äger alltså inte tillgångarna i ett Limited liability company utan det gör bolaget själv, du äger enbart aktier i bolaget.

Dubai är noll procent i skatt för kryptovalutor och vill du använda budget alternativet i grann emiratet är det Ras al kheimah som gäller. Skattebilden ändras inte och du kan spendera med bolagets pengar även i Sverige. Det är självfallet så att tillgångarna tillhör bolaget även när du spenderar, men det kan i många fall vara säkrare än att äga dem som person i Sverige.

Du kan sätta upp en foundation i Panama
Foundation i Panama fungerar precis som en brittisk Trust förutom att du har mer insikt och bättre kontroll på tillgångarna utan att dem står i ditt eget namn, det är alltså inte du som äger tillgångarna precis som i Dubai. Under din foundation ligger ett LLC bolag som ingår avtal med fastighetsbolag eller aktiemäklare för att du åter igen skall kunna investera och minimera din skatt i Sverige.

Du kan sätta upp ett offshorebolag för förvaltning av dina Bitcoin

Ett offshorebolag behöver inte kosta mycket, det kan räcka med 15 000kr som äger ditt konto på exempelvis Binance, nu är det bolaget som är har en skatteplikt och inte du som privatperson.

Ett bolag i St Vincents & grenadinerna har ingen redovisningsplikt eller skatteskyldighet för tillgångar som intjänas utanför landet. Det blir därför  inget merjobb att ha ett offshorebolag och inga kostnader för bokföring.
Du betalar en premie per år som du har bolaget för att hålla det aktivt och tillgångarna tillhör inte längre dig så du gömmer inga tillgångar. 

Du kan kombinera en Panama stiftelse med ett bolag i St Vincents & Grenadinerna och på så sätt blir du heller inte UBO (Ultimate beneficial owner) för kapitalet som en framtida förmögenhetsskatt kan appliceras mot.
Stiftelsens "beneficiaries" kan enkelt ändras till dina barn utan att kapitalet lämnar stiftelsen och dem kan låna från stiftelsen till nya investeringar och betala ränta tillbaka till stiftelsen från framtida avkastningar. 


Det är hundra procent lagligt att ge bort en gåva i ett gåvobrev till exempelvis en stiftelse vilket gör att du inte betalar skatt på din Bitcoin gåva alls, varken nu eller i framtiden. Varken du eller din familj skall behöva beskattas för att du tog en risk i livet och blev stormrik, men gör det på ett smart och lagligt sätt.


 

Läs mer om våra erbjudanden under recensioner!

Bitcoin Trading Profit.PNG

En av de mest populära traders.

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital
david ek.jpg