2021/04/02

VAD ÄR MANUELL / AUTOMATISK HANDEL?

Manuell trading innebär att du tradar självständigt med dina egna händer, medans automatisk trading (algoritmtrading, trading-bottar) innebär att datorn handlar åt dig utifrån de regler du satt.

Under de senaste åren har automatisk trading blivit mer och mer vanligt, till den skalan att många finansiella institut har ersatt alla sina traders mot robotar. Men betyder detta att människor inte kommer att kunna tävla mot s.k tradingbots, som är så snabba och avancerade idag?

 

Tänk dig att en dator kan läsa av en ny tweet av Donald Trump eller Elon Musik och inom någon sekund genomföra en köp/sälj signal baserat på nyheten.

Många kända traders är eniga om att en riktigt bra manuell trader är lite bättre än att förlita sig helt på en automatisk trading robot. Dessutom så använder många en kombination av manuell och automatisk trading!

​De flesta startar med manuell trading, men det finns många anledningar till att testa automatisk trading. Se för- och nackdelar nedan!

Bitcoin Mobiles.PNG
 

MANUELL TRADING

Flexibel

Med manuell trading så gör du själv alla beslut och kan när som helst ändra din strategi beroende på vad som händer i marknaden. Till exempel så ändras spelplanen enormt av något som den hälsosituiation som händer i världen just nu.

Som en manuell trader kan du ta i hänsyn till olika förutsättningar utan att vara “inlåst” av reglerna som en trading robot går efter. 

Tänkande

Människor kan aktivt tänka på många olika faktorer, och bygger upp sin förståelse av marknaden ju mer erfarna dem blir.

 

Att ta nytta av sitt undermedvetna - att “gå på känsla” är ibland inte heller orimligt som erfaren trader. Många kända traders och investerare har gjort bra affärer baserat på detta. 

FÖRDELAR

NACKDELAR

Mentalt

Trading är mentalt krävande och hänger på traderns välmående & självkontroll. Som manuell trader har du enbart dig själv att skylla på.

 

Det kan enkelt hända att man faller i en spiral och börjar “hämnd-trada” för att ta ikapp efter tidiga förluster - något som alltid leder till katastrof.

Svårt att vinna

90% av alla nya traders förlorar 90% av sina pengar inom 3-4 månader.

 

Dessutom spelar du mot erfarna traders som vet mycket mer än dig, och andra bottar som är mycket snabbare än dig.

CryptoSoft_Scam_eller_Äkta.JPG

Favorit bland handlare

Risk varning: Du kan förlora hela ditt kapital
 

ALGORITHMIC TRADING

FÖRDELAR

Spara tid

Eftersom du inte behöver leta efter eller knappa in trades så spar du tid då datorn gör både och åt dig. Automatisk trading passar därför systematiska traders - de har redan klara regler som bestämmer när de ska gå in och ut, så de kan göra jobbet mycket enklare genom att låta en dator genomföra trades automatiskt.

Snabbhet

Med automatisk trading så kan du genomföra köp och sälj-ordrar inom en bråkdel av en sekund. Detta är särskilt användbart om man tradar baserat på nyheter och händelser, eller om man är en daytrader som håller sina ordrar några sekunder till några minuter. Visst, det är mer “spännande” att kriga utan automatisk hjälp, men du lär vara en extremt disciplinerad och snabb trader om du ska tävla mot robotar. 

Precision

En robot är bra mycket bättre med siffror än dig. Den kan ta i hänsyn till en massa olika parametrar och sedan placera en trade precis där du vill ha den, när du vill ha den. Människor kan få beslutsångest eller missa små detaljer.

Framtiden mer mot algo-trading

Numera så byts många professionella traders ut mot robotar i kontor världen över, och det märks tydligt i hur marknaden ändrats. Detta betyder inte att manuella traders kommer att dö ut, men det kan vara smart att testa trading-robotar själv, eller åtminstone lära sig hur de fungerar. 

Backtesting

Trading robotar kan genomföra test av din strategi bakåt i tiden för att se hur lönsam strategin skulle vara i den riktiga marknaden. Detta är givetvis så mycket mer effektivt än att manuellt rita på en karta för att se om din teori skulle fungera. 

NACKDELAR

Oflexibel

Om algoritmen slutar vara lönsam så måste den justeras, programmeras om, eller i värsta fall skrotas. Dock om det bara handlar om att några siffror behöver justeras så går det snabbt att göra. 

Passiv

Oftast så måste man stå på sidan om och titta på - det är inte alla som fixar det. Det kan vara svårt att låta bli att lägga in sina egna trades med sina flottiga fingrar, eller att bryta mot sina regler för ingång och utgång. Man måste ha förmågan att blockera ut information och lita på algoritmen.

Tekniskt

Trading-robotar kan inte utnyttjas till sin fulla potential om man inte är en teknisk person som kan lite om programmering.

 

Ej för långsiktiga trades

Trading-robotens största styrka är snabbhet, vilket blir irrelevant vid trades som hålls flera veckor eller längre. Den kan inte heller ta i hänsyn ändringar i marknaden lika väl som en människa kan. 

Beroende på teknologi

Algo-trading kan påverkas av internet, ström, buggar, etc. Det är viktigt att allt är stabilt, särskilt om roboten ska genomföra flera ordrar varje minut.

 
Bitcoin Trader.PNG

Utmärkt algoritm

Risk varning: Du kan förlora hela ditt kapital