2022-03-11

Så här fungerar en växelkurs för Bitcoin!

bitcoin växelkurs.JPG

En växelkurs för Bitcoin är något som alla handlare med kryptovalutor stöter på. Det är vanligt att man som investerare jämför sina andra investeringar i kryptovalutor mot Bitcoin. 

I den här artikeln går vi igenom vad en växelkurs för Bitcoin är samt hur man läser av den.

Innehållsförteckning

Annons
CryptoSoft_logo.JPG

Fullt automatisk

Populär handelsmjukvara

Lågt insättningskrav

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital

Vad är en växelkurs för Bitcoin?

 

En växelkurs för Bitcoin fungerar nästan som en vanlig växelkurs. Den kurs till vilken en fiatvaluta växlas mot en annan valuta, kallas också för växelkurs. En valuta är oftast nationell men det finns undantagsfall. Euro sträcker sig t.ex bland flera länder. En kryptovaluta som Bitcoin är inte nationell utan helt decentraliserad.

 

Alla kryptovalutor är icke-nationella. Däremot finns det kryptovalutor som ETH (Ether) som är skapade av en ryss. Det gör dock inte kryptovalutan till rysk.

Hur fastställs växelkursen för Bitcoin?

 

Fundamentala händelser

Varje dag fastställs kursen för Bitcoin. Det gör den mest beroende på fundamentala händelser. Om det t.ex släpps en positiv nyhet där något är fördelaktigt för Bitcoin i sin helhet så går kursen oftast upp. Skulle det däremot vara en negativ nyhet, t.ex om ett land som funderar på att reglera Bitcoin så sjunker kursen.

 

Om det inte händer något speciellt under dagen så fastställs kursen beroende på handelsvolym, dvs. hur många som köper och säljer Bitcoin.

Spekulationer

Priset på en Bitcoin kan variera mellan tusentals dollar varje dag. Det här gör att många gillar att spekulera på priset. Med spekulationer kommer alltså en hel del volatilitet som driver priset upp och ner. 

Om Bitcoin får mycket uppmärksamhet i media överlag så kan det vara mer spekulationer än vanligtvis. Negativ press kan få folk att paniksälja och då händer det att många slutar spekulera. 

Likviditet och tillgänglighet

I takt med att människor blir mer intresserade av Bitcoin och börjar använda det i sina vardaglig liv, destå högre blir växelkursen. Man brukar säga att Bitcoin är den mest likvida kryptovalutan eftersom den är relativt lätt att köpa och sälja. Det är inte bara lätt att handla med Bitcoin på börser utan även på marknader.

Nu för tiden finns det marknadsaktörer och börser som skapat investeringsprodukter baserat på Bitcoin, t.ex terminer. Då blir Bitcoin mer tillgänglig för en bredare investerarbas och får därför en högre kurs. 

Risker påverkar växelkurs för Bitcoin

Eftersom att Bitcoin är en digital valuta så är den också uppkopplad till internet. Detta kan påverka tillgång och efterfrågan eftersom börser kan vara utsatta för cyberattacker. Det påverkar växelkursen negativt och man kan få mindre Bitcoin för sina pengar. 

Länder kan också påverka tillgången på Bitcoin. Om man inte får handla Bitcoin en viss period eller överhuvudtaget i ett land så påverkar det växelkursen i sin helhet. Skulle länder hamna i krig så kan det också påverka priset. Det finns alltså en hel del risker som påverkar växelkursen.

Här får du en bra växelkurs!

 

Det finns många ställen man kan växla Bitcoin till fiatvaluta. Vart man däremot växlar det till en bra växelkurs är inte alltid lätt att hitta. Det kryllar av ställen på internet att göra sina transaktioner på men det finns några ställen som är mer populära än andra.

Växla på en kryptobörs

Det finns olika kryptobörser där man kan växla Bitcoin till fiatvaluta. Det enda man måste tänka på är att verifiera sig med BankID och ibland ID samt bevis på hemadress. När det är klrat är det fritt fram att köra.

Vi rekommenderar att du gör dina transaktioner till en bra växelkurs via Binance som är en av de största kryptobörserna. Den är utländsk, så om man vill göra det via en Svensk rekommenderar vi Trijo.co. 

Förutom växelkurser så lägger man oftast till en transaktionsavgift vid en kryptobörs. Det brukar i snitt ligga på sju procent men oftast inte mer.

Växla på en marknad för kryptovalutor

Om man känner för att själv sätta sina avgifter eller göra transaktioner vid betalmetoder som inte kryptobörser erbjuder, så är marknad ett lysande alternativ. 

På en marknad kan du själv skapa sälj- och köpannonser där du själv bestämmer en avgift. Om man däremot sätter en för hög avgift så får man oftast färre eller inga handlare. Om man sätter en för låg avgift så gynnas man själv inte av transaktionen. Det är därför viktigt att balansera.

Vi rekommenderar den populäraste marknaden som är LocalBitcoins.com. Där kan du köpa- och sälja Bitcoins med bland annat Swish.

Bitcoin System Handel.png

Spjutspetsteknik

Utmärkt handelsplattform

Passiv trader

Riskvarning: Du kan förlora hela ditt kapital

Är du nyfiken på vad som påverkar Bitcoin-halvering?

Gå till vår artikel om Bitcoin-halvering här!